ASSALAMUALAIKUM,,
Hiii,, this is my first recipe yang I share kat sini.. Since tinggal sorang2 kat rumah kan,, bila malas melanda masak benda yang simple2 jekk.. hahaha okey lets check it out!! But recepi ni utk sorang makan jek tau,, tapi boleh dua kali makan kott.. huhuuu
BAHAN-BAHAN
Sedikit Ayam di potong kecil
Air untuk merebus ayam
Beras 1 cawan jek
Minyak masak 1 sudu besar
1 Ulas bawang besar
2 Ulas bawang putih
2 inci halia
Lobak merah / Kentang / Kacang Panjang
Kobis / Sawi
Garam secukup rasa
Lada hitam ditumbuk
Kiub pati ayam / perasa ayam
CARA-CARA
- Rebuskan ayam yang telah dipotong.. Tak payah rebus lama sangat,, cukuplah sekadar air rebusan masak dan mendidih.. Kemudian asingkan ayam dan air rebusan,, air rebusan jangan dibuang ya..
- Basuh beras hingga bersih..
- Panaskan minyak untuk menumis,, kemudian tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.. Masukkan halia,, ayam yang telah direbus dan kacaukan rata..
- Setelah itu,, masukkan beras yang telah dibasuh serta air rebusan ayam tadi.. Kacaukan dengan api yang sederhana / kecil..
- Kemudian masukkan lobak merah / kentang / kacang panjang yang siap dipotong dan dibasuh bersih.. (Kalau sayur-sayuran keras macam nie better masukkan awal supaya ia empuk,, tapi kalau sayur-sayuran yang macam kobis ke sawi atau sayur2 lain yang lebih lembut,, saya biasa masukkan last sekali supaya sayurnya tak benyek sangat)..
- Then,, masukkan garam dan lada hitam secukup rasa serta kiub pati ayam / perasa ayam..
- Biarkan mendidih dan tambahkan air sehingga beras menjadi kembang.. kacau sekali-sekala..
- Agak-agak ayam,, dah sayur-sayuran dah lembut boleh la tutup api dan hidangkan..
- Lagi sedap kalau dihidangkan dengan daun sup dan bawang goreng atau dengan ikan bilis yang telah digoreng..
Selamat Mencuba !!
nie bubur cara saya,, tapi time nie memang tak ade hias2 lah,,
siap jek terus ngapp.. hahah
No comments:
Post a Comment